Ringa anonymt

Att ringa anonymt kan vara nödvändigt om du vill rapportera oegentligheter utan att avslöja vem det är som har lämnat uppgifterna. Men i dagens samhälle är det alltmer svårt att vara anonym vid telefonsamtal, därför finns den här guiden.

Hur kan man ringa anonymt?

Att ringa ett anonymt samtal innebär att ditt telefonnummer kommer att döljas för personen du ringer och det finns flera metoder för att göra detta. Denna guide syftar till att visa hur man gör det för att ringa in tips. Tänk på att det inte bara är oetiskt utan också olagligt att använda dessa metoder för trakasserier, bussamtal eller annat som syftar till att orsaka skada eller lidande.

Ringa anonymt från iPhone

Med en iPhone går det att vara anonym när man ringer genom att ringa via Facetime. Men för att vara helt anonym är det viktigt att du först gör några försiktighetsåtgärder.

Köp en begagnad iPhone

Det första du bör göra är att köpa en begagnad mobil som du betalar för med kontanter. Du kan hitta en lista över ställen som säljer begagnade mobiler på begagnade-mobiler.se. Alla mobiler går i dag att spåra via unika identifierare, så om du betalar med ett betalningsalternativ som går att koppla till dig finns det en risk att du inte är anonym i ditt samtal.

Hur du ringer med Facetime

Apple Facetime gör det möjligt för användare att ringa video- och ljudsamtal till andra användare som använder någon av Apples produkter, t.ex. iPhone eller Mac. FaceTime är tillgängligt på alla Apple-enheter.

När du initierar ett Facetime-samtal upprättar enheten en direkt kommunikationskanal med mottagarens enhet. Kommunikationskanalen är krypterad end-to-end, vilket innebär att endast enheterna i båda ändarna kan komma åt kommunikationsdata.

Om du vill öka dina chanser att vara anonym så glöm inte bort att endast ringa via samtal och INTE videosamtal.

Använd ett offentligt WIFI

Sist men inte minst är det viktigt att du använder en internetuppkoppling som inte går att koppla till dig. Enklast är att använda dig av ett offentligt wifi som inte kräver någon typ av registrering. Det kan vara på ett stökigt café, en bar eller på en allmän plats.

Lagstiftning har gjort det svårare att ringa anonymt

På senare tid har flera samhällsförändringar och lagar införts som har gjort det svårare att vara anonym när man ringer någon. Förr fanns det flera alternativ att ringa ett samtal med kontant betalnings, men alla dessa har försvunnit.

Den sista telefonkiosken lades ner år 2015

Telefonkiosker i Sverige brukade vara ett viktigt sätt att nå vänner och anhöriga före mobiltelefonernas tid. De var små bås eller hytter som innehöll en fast telefon, ofta placerade på offentliga platser som gator, torg, tågstationer och köpcentrum. I en telefonkiosk kunde man ringa genom att sätta i ett mynt och på så sätt var man anonym i sitt samtal. Den sista telefonkiosken fanns i Uppsala och lades ner år 2015.

Anonyma kontantkort finns inte längre i Sverige

Sedan den 1 augusti år 2022 är det inte längre lagligt att köpa eller använda oregistrerade kontantkort i Sverige. Detta betyder att man inte längre kan köpa ett kontantkort för att ringa anonyma samtal.

Även tidigare anonyma kontantkort måste registreras för att kunna användas och när ett kontantkort överlåtes måste det registreras på den nya användaren för att kunna användas. De uppgifter som ska registreras finns på Post och Telestyrelsens hemsida.Lämna ett svar