Antikorruptionsmyndigheter har gjort räder mot Olympiska kommittén i Paris

Franska anti-korruptionsmyndigheter har gjort en räd mot den olympiska kommitténs olika kontor i hopp om att samla in bevis i nya korruptionsanklagelser mot organisationen. Den olympiska kommittén anklagas för att ha förskingrat offentliga medel samtidigt som man favoriserat vissa företag och organisationer i processen när man tilldelade lukrativa kontrakt.

Korruptionsanklagelser mot OS och IOK är tyvärr inget nytt

Olympiska spelen har tyvärr inte varit immuna mot korruptionsanklagelser genom åren. Ett av de mest framträdande fallen inträffade under förberedelserna för vinter-OS år 2002 i Salt Lake City, där flera medlemmar i den internationella olympiska kommittén (IOK) anklagades för att ha tagit emot mutor. I utbyte skulle de ha röstat för Salt Lake City som värdstad för spelen. Denna skandal resulterade i att flera högt uppsatta IOK-medlemmar avgick eller blev utestängda och ledde till omfattande reformer inom organisationen för att förhindra framtida korruption.

I mer modern tid väckte OS i Sochi 2014 uppmärksamhet på grund av anklagelser om grov korruption och ekonomiskt missbruk. Flera rapporter visade att kostnaderna för dessa spel hade överstigit 50 miljarder dollar, vilket gjorde det till det dyraste OS någonsin. Många hävdade att en stor del av dessa pengar hade hamnat i fickorna på tjänstemän och entreprenörer genom olika korruptionsarrangemang.

Även OS i Rio de Janeiro år 2016 var inte fritt från kontroverser. Efter spelen arresterades den tidigare Rio de Janeiro-guvernören Sergio Cabral på anklagelser om att ha tagit emot mutor för att säkra värdskapet för OS. Detta var första gången som värdskapet för Olympiska spelen direkt kopplades till betalning av mutor, vilket återigen satte strålkastaren på IOK:s förfarande att välja värdstäder. Trots dessa och andra korruptionsskandaler har Olympiska spelen fortsatt vara en global institution, även om den fortfarande kämpar för att övervinna sin skandaldrabbade historia.

OS i Paris år 2024

De olympiska spelen år 2024 kommer att vara i Paris som tidigare har varit värd för spelen två gånger tidigiare, först år 1900 och därefter år 1924. Den franska huvudstaden har planerat att använda sina ikoniska landmärken och infrastruktur för att arrangera de olika grenarna.

Stade de France, en arena med kapacitet för 80 000 åskådare, kommer att vara värd för friidrott samt öppnings- och avslutningsceremonierna. Grand Palais, Champ de Mars, floden Seine och andra världsberömda parisiska platser kommer också erbjuda en spektakulär kuliss till flera grenar. De olympiska spelen kommer också att ha hållbarhet i åtanke, inför OS 2024 kommer spelen att utföras på 95% existerande eller tillfälliga arenor för att minimera den påverkan på miljön.

I Paris hoppas man också att de olympiska spelen år 2024 kommer att visa på teknologiska framsteg inom sändningsteknik, med Augmenter Reality (AR) och Virtual Reality (VR) för att erbjuda en innovativ upplevelse för tittare världen över.

Klimatneutralitet är ett annat stort mål för Paris 2024-organisatörerna, i syfte att ligga i linje med målen i Parisavtalet. Dessa spel planerades också vara mer inkluderande och jämställda, med IOK som har uppmuntrat inkluderingen av flera evenemang med där grenar inte ska vara uppdelade utifrån biologiskt kön.